Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

DE VOORBEREIDINGEN

Vele weken voordien staken we de hoofden bij elkaar om een thema te vinden voor de komende Lichtfeesten. We zouden het graag speciaal willen maken, kindvriendelijk en niet te duur, daar we op geen steun moeten rekenen van het inrichtend 'Brugge Plus'. Sorry, we hebben wel iets gekregen: een half zakje kaarsjes!

Tot laat in de avond brainstormen en berekenen wat we zullen doen en hoeveel dit ons allemaal zal kosten! 

Uiteindelijk zijn we er toch uit geraakt en het zouden de 'Steampunkers' worden!
"Steampunk" is een subgenre van fantasie of speculatieve fictie. De term verwijst naar de verhalen die zich afspelen in een tijd dat stoomkracht nog de primaire krachtbron was (meestal de 19e eeuw), maar die ook elementen van sciencefiction of fantasie bevatten, zoals futuristische uitvindingen en machines.

Tevens hadden we ook voor een fantasierijk en kleurrijk gedeelte gezorgd, met attributen van verschillende carnavalverenigingen maakten we 'Rudi's land', dat vooral heel wat bekijks had van de kinderen die 's avonds de straat bezochten.

Verschillende tenten moesten nog opgezet worden want men had geen fraai weer voorspeld tijdens de 2 daagse van de Lichtfeesten.

HET LICHTFEEST

Op vrijdag 19 augustus startte de avond met een regenbui en dachten we dat alles in het water ging vallen. We wachten af tot het eindelijk opklaarde om de vele kaarsschalen en de verlichting aan te steken. Uiteindelijk kwam er dan toch nog behoorlijk wat volk af om te genieten van de sfeer.

Op zaterdag 20 augustus, de 2de dag van het Lichtfeest hielden we tevens een buurtfeest met een optreden van de folkgroep 'Overigens' die zeer gesmaakt werd!
De vele buurtbewoners en bezoekers konden ook iets drinken en eten aan democratische prijzen. Volgens de vele lovende kritieken mogen we geloven dat ons team weer super zijn best geeft gedaan.

Een sfeerbeeld van de straten te Lissewege.......KLIK HIER!

Een sfeerbeeld van ons team in de Pol Dhondtstraat.....KLIK HIER!

ONZE DANK

Graag hadden we ook iedereen bedankt voor de medewerking aan ons team met deze Lichtfeesten. Ook dank aan 'De Brugse Buurtcheques', 'Lissewege Leeft', 'Herbo-liften',  'Aquanon', 'Beausant', carnavalverenigingen: de 'Oelieboelies', de 'Lekkerbekken', de Tjoeptjes en de Vliegemeppers.

Filmpje van Michelleke van het witte dorp


Onze teamgenoten door de lens van Paul Gheyle

Het volledig programma

Lissewege, het ‘witte’ polderdorp, wordt in het weekend van 19 en 20 augustus nog een tikkeltje gezelliger. Een keer per jaar staat het dorp in het teken van het licht en daar zorgen tal van diverse artiesten voor. De combinatie van muziek, installaties met vuur, licht- en videokunst en straattheater zorgen voor een intieme en gezellige sfeer. Het hele programma speelt zich af langs een feeëriek parcours en is doorlopend te zien tussen 21u00 en 23u30. Alles is gratis toegankelijk.

’T LISSEWEGENARTJE – Zinderdreve Verlicht
Het buurtcomité ’t Lissewegenartje zet alles in het teken van licht en betovering. Met kleurrijke verlichte en vurige objecten worden in deze editie vooral de kinderen verwend. Op de zaterdag is er ook een buurtfeest – waar iedereen welkom is - met een concert van folkgroep “Overigens”.

PRODUCTIONS EN ZONEN
Productions en Zonen zorgt voor meeslepend entertainment. Ze nemen je mee naar verschillende locaties waar je kan genieten van uitzonderlijke figuren, verhalen en muziek met altijd een hoekje af

Flamingo Sisters - The Wedding Chapel
Wenst u vandaag nog in het huwelijksbootje te stappen, uw huwelijk te herbevestigen of het aan te maken met iemand die u vandaag hebt ontmoet? Dat kan allemaal in de Wedding Chapel!

Spinragamannen
Onder de toren bewegen deze figuren zich rond de betoverende vuurinstallaties van Dwaallicht.

De Olympische Fakkelloper Lichtfeesten moeten vanzelfsprekend geopend worden en wie is daar meer geschikt voor dan Jordi Debleeker, opener van alle lichtfeesten ter wereld. Eergisteren opende hij de lichtfeesten van Bordeaux en nu is deze koene fakkelloper onderweg. Hij beloofde plechtig om 21 uur stipt in Lissewege aan te komen.

L’amour C’est Fou Tine Vandenbussche  laat zich begeleiden door haar vaste compagnon: de accordeon. Net als de groten uit de Franse chanson - Edith Piaf , Juliette Greco en Mistinguett … - bezingt zij de eeuwige zoektocht naar de liefde en over het leven zelve. Soms ondeugend maar steeds hartverwarmend.

Retro Openluchtcinema Openluchtcinema in binnentuinformaat met alles er op en er aan,  met vanavond een vurige Disney klassieker: Mickey Mouse and the Fire Brigade (1935).

Gnomus Domesticus
De Huiself (Gnomus Domesticus) is een uiterst zeldzaam ras van mythische wezentjes. Velen gaan er van uit dat ze uitgestorven zijn, enkelen zelfs dat ze nooit bestaan hebben. Nochtans is er onlangs een exemplaartje gesignaleerd in de buurt van Lissewege. Wegens een gebrek aan verlaten berenholen in België zoeken ze steeds creatievere oplossingen om zich te huisvesten …

Kermisschietkraam Komt dat zien, komt dat zien. Altijd een winnaar?!

DWAALLICHT
Dwaallicht zorgt al enkele edities voor fascinerende vuurdecoraties op het Lichtfeest. Hun installaties bestaan voornamelijk uit bamboe en vuur. Dit jaar hebben ze hun collectie uitgebreid met betoverende metalen vuurdecoraties en lijntekeningen met brandend houtskool. Laat je verrassen door hun vurige kunstwerken op meerdere locaties in Lissewege.

KLANKSCHAP
De platendraaiers van Klankschap weven een stemmig muzikaal tapijt onder de toren. Een mix van spoken word, elektronica, ambient,  neo- klassiek, minimaal en meer deugddoend oorsmeer.  Klankschap is ook elke dinsdag van 22 tot 23u te horen op internetradio villabota.be

qYat
qYat staat voor Quixotic Young Artistic Team, een Brugs multidisciplinair collectief dat bruist van jong artistiek talent. Ze voorzien  verschillende locaties in Lissewege van videokunst en audiovisuele installaties.

Loklichtjes
Houten lichtbakjes met wat sinistere tekeningen en fonkelende lichtjes willen je verleiden. Let op dat je niet ten prooi valt aan je eigen verlangens.

Glasraam
Met de techniek van videomapping creëert qYat een virtueel glasraam dat voortdurend veranderd van kleur en stemmingen.Video Stedelijke Academie - deeltijds kunstonderwijs Brugge Een video-installatie geeft een gevarieerd overzicht van het werk van studenten (van alle leeftijden) uit het deeltijds kunstonderwijs.

Projectie ism Dwaallicht 
Een artistieke, abstracte video-licht projectie en videomapping op een bamboeconstructie van Dwaallicht.

VILLA BOTA
De videocrew van Villa Bota is een bonte verzameling van jong, creatief geweld. Voor het Lichtfeest creëren ze een installatie waar de toeschouwer volledig wordt ondergedompeld. Een werk geïnspireerd door het rijke verleden van de visserij. I.s.m. Dwaallicht.

DE KERK BRANDT!
De toren van de Onze-Lieve-Vrouw-Bezoekingskerk wordt getroffen door een onaardse bliksem. Er breekt een onblusbare brand uit! Realisatie: XantoONZE-LIEVE-VROUW-BEZOEKINGSKERK LISSEWEGE
De indrukwekkende bakstenen 13de-eeuwse kerk werd in vroeggotische stijl opgetrokken. Het merkwaardige interieur telt een miraculeus Mariabeeld (1625) en een opvallende orgelkast, doksaal en predikstoel (1652). De kerk is open voor bezoek, Jean-Pierre Hautekiet bespeelt er het orgel.